VOORWOORD

meneer de uil

VOOR
WOORD

als

ZET

Jawel !
U bent terechtgekomen op de site van "De Fabertjeskrant".

Het is het verhaal van ťťn bepaalde Fabertak, namelijk die van mijn vader, waarvan de oorsprong in Friesland ligt en van wie een aardig aantal familieleden in IndonesiŽ geweest is.
Het hele verhaal is ontstaan nadat we lid zijn geworden van de "Stichting geslachten Faber" ( info : hans.faber@geslachtenfaber.nl ), die een heleboel onderzoek gedaan heeft naar de handel en wandel van diverse Fabers uit deze tak, die hun heil in IndonesiŽ gezocht hebben. Aan het eind van deze site vindt u de gehele geschiedenis in de "Verantwoordingen", het blad dat de stichting uitgeeft.

De uitdieping van deze geschiedenis heeft eerst geresulteerd in een foto/verhaalboek "De Fabertjeskrant" en nu dus op deze website.

Het verhaal loopt van de hoefsmid Anne Bouwes Faber (1798-1873) via de smid Gerke Annes Faber (1838-1922) en notaris Anne Gerkes Faber via mijn vader Gerard Taco Faber (1897-1975 ) naar IndonesiŽ en terug naar Nederland.
Let ook even op de vroegere naamgevingen, die lijken op bijvoorbeeld Michiel Adriaanszoon de Ruijter.
Zo is Anne Gerkes Faber de zoon van Gerke Annes Faber, die weer de zoon is van Anne Bouwes ....
Op die manier kregen ook meisjes de tweede naam van hun vader !
Zo is Ytje Taekes Meek de dochter van Teake Meek ....

De naam "Faber" komt uit het Latijn en betekent "handwerksman".
Toen in 1811 op gezag van Napoleon iedereen een familienaam moest aannemen, was de naam Faber niet zo vreemd, gezien de vele (hoef & grof)smeden in de familie uit die tijd. Zo noemde iemand die veel jaagde, of het jagen als extra inkomstenbron had, zich Jager of de Jager en een timmerman noemde zich gewoon Timmerman enz.

De achternaam "Faber" is uiteindelijk door Anne Bouwes Faber ( 1746 - 1818 ) vastgelegd !

Ik ben Engelbert Onno Johannes Faber, de zoon van Gerard Taco Faber en kleinzoon van Anne Gerkes Faber, en heb na het boekwerk deze website in elkaar gezet.
Ik hoop dat u er plezier aan beleeft.

EOJee zelf, dus